Det var min bästa vän Niklas som först började prata om surdeg och surdegsbröd. Till en början var jag inte särskilt intresserad, men självklart kunde jag inte låta bli att prova. Niklas var på en inre resa där han utforskade allt från tantra till surdegsbakning. Vi satte igång och blandade varsin surdegsgrund – den där man matar för att skapa en levande bas för surdegsbröd. Enligt vad vi hade läst skulle råg vara ett bra val, så vi började där. Två burkar hamnade i min kyl, och Niklas tog på sig ansvaret att mata dem. Det verkade både kladdigt och komplicerat, med en massa faktorer att hålla reda på. Själv höll jag mig mest på avstånd och tittade – var det några bubblor? Hände det något?
Niklas gick all-in och plöjde igenom artiklar och YouTube-klipp om surdeg. Han delade entusiastiskt med sig av allt han lärt sig, inklusive hur nyttigt surdegsbakterierna kunde vara för kroppen. Och tro det eller ej, efter ett tag började det faktiskt bubbla i burkarna – surdegen levde! Plötsligt fick jag uppdraget att ta över ansvaret för surdegsgrunderna. Till min förvåning tyckte jag att det var ganska roligt. Det kändes nästan som att ta hand om ett litet barn – en levande organism som ibland luktade som dåligt rödvin och andra gånger som en exklusiv champagne.
När vi till sist provbakade med vår surdeg, följde vi alla regler till punkt och pricka. Resultatet? Ett platt, stenhårt bröd. Vad hade vi gjort för fel? Trots våra ansträngningar var vår surdeg fortfarande lite för ung och inte tillräckligt stark. Det var då jag verkligen började få upp intresset. När jag väl bestämmer mig för något, ger jag mig inte förrän det sitter. Surdeg är faktiskt både svårt, roligt och oerhört utmanande – nästan som en riktigt bra terapeut.
Hoppas det smakar!
Vill du testa att skapa din egen surdegsgrund och upptäcka glädjen i surdegsbakning?
Då behöver du en ren glasburk, gärna med knäpp-lock, en träslev och en köksvåg.
Vi rekommenderar att du börjar med en surdegsgrund baserad på vete – det är enklare att få igång.
Ingredienser för surdegsgrund:
1 dl vatten (ca 100 g) – behövs två gånger
1 dl ekologiskt vetemjöl (ca 60 g) – behövs två gånger
Dag 1:
Blanda 1 dl ljummet vatten finger varmt med 1 dl vetemjöl i en ren glasburk med knäpp-lock. Stäng locket och ställ burken på en plats i köket med jämn temperatur, där det inte är för kallt.
Dag 2 & 3:
Öppna locket och rör om morgon och kväll. Låt locket sitta på löst för att släppa ut eventuell gas.
Dag 4:
Rör om surdegsgrunden och mata den med 2 dl vatten (ca 200 g) och 3 dl vetemjöl (ca 200 g). Blanda väl och låt locket sitta löst på kanten.
Dag 5:
Din surdegsgrund ska nu vara bubblig, ha fördubblats i storlek och vara redo att baka med! Om den inte är bubblig än, låt den stå ytterligare ett dygn på en varmare plats eller mata den igen för att ge den extra skjuts.
Lycka till och njut av ditt surdegsbageri hemma!
Lägg till kommentar
Kommentarer